Актуални футболни прогнози и стратегии за залагане

Optimize ROIГенерална Стратегия за Залагане

Тази статия има за цел да покаже основните правила, към който се придържат повечето залагащи, който гледат на залаганията като вид дългосрочна инвестиция или средство за изкарване на допълнителни пари.

Тази стратегия не е измислена от конкретен човек – тя е формулирана от опита на много залагащи, дискутирана във времето и може да бъде намерена на много места като отделни правила или цяла статия (както тук). Но едно е сигурно – много от правилата на тази “Обща Стратегия за Залагане” се спазват и са приети от хиляди punter-и по света. Сигурен съм, че много от правилата по-долу са Ви известни или пък сте ги срещали някъде, а може би сте запознати и с цялата статия, но се надявам все пак да откриете нещо ново и полезно в нея.

I. Основни писани и неписани правила.

 1. Залагайте на първенства, който са Ви познати и имате, препоръчително, сериозни познания в тях. В повечето случай това са основните европейски първенства. Препоръчително е, да започнете да събирате информация, знания, опит и да следите и по-малките първенства, първенства извън Европа – по този начин разширявате възможносттите си за залагане, а и в такива първенства има не по-малко добри възможностти за залагане. Все пак, ако не сте сигурни в знанията си за дадено първенство – карайте я по-полека.
 2. Никога не залагайте пари, който не можете да си позволите да загубите – бъдете професионален punter, а не пристрастен хазартен тип без разум.
 3. Изградете си дисциплина отностно броя на залозите, парите който залагате и др.
 4. Винаги анализирайте ситуацията (мача), дори и след като той е приключил, особено ако залогът е губещ – опитайте се да си намерите грешката, ако има такава, и се поучете от нея.
 5. Не позволявайте решението Ви за даден мач да бъде променено от източници (сайтове, типстъри), в който не сте сигурни или ползвате за първи път.
 6. Събирайте информация за Вашият анализ само от одобрени и достоверни според Вас източници.
 7. Винаги анализирайте статистиката и коефициентите.
 8. Бъдете професионалисти – гледайте на залаганията като инструмент за дългосрочна печалба.
 9. Не ставайте прекалено алчни.
 10. Водете си лична статистика.

II. Анализ на мача.

Винаги правете сериозен анализ на двата отбора преди да вземете решениетo (дори и този анализ да е от най-простите и да отнема само 1 минута). Примерни ключови точки за анализа на отборите:

 1. Анализирайте статистиката – форма като домакини, форма като гости, последни 6 мача, последни 6 мача като домакини, последни 6 мача като гости, предишни мачове между отборите, мачове без загуба, отбелязани голове, допуснати голове и др.
 2. Контузени играчи – винаги проверявайте контузените играчи и по възможност – вероятните състави. Ключови контузии или много отсъстващи играчи могат да променят решението Ви за даден залог. Не оставяйте да научите за тези факти от коментатора по време на мача.
 3. Морал – съобразявайте се с морала на отборите. Дали се борят за дадена титла, или мачът, който ще се играе, не е с такава значителност за отбора, тъй като предстои много по-важен мач или отбора има други приоритети?
 4. Синдрома на новият мениджър – винаги бъдете внимателни когато има нов мениджър на поста, особено някой непознат за Вас.
 5. Бъдете внимателни при дербита.
 6. Всеки отбор има възходяща и низходяща фаза (с различна продължителност, разбира се) – опитайте се да се възползвате от възходящите фази на отборите и да избягвате низходящите.
 7. Изчислявайте статистическата възможност залогът Ви да спечели – не забравяйте, че този процент е само статистически показател, но той може да бъде и много полезен при другите Ви анализи (за управлението на парите и намирането на “value). Полезни линкове:

III. Управление на парите.

Този аспект е пренебрегван от много хора, но той е също толкова важен, колкото и другите компоненти и изключителна важност за успеха Ви.

 1. Както вече споменахме – не залагайте пари, който не можете да си позволите да изгубите!
 2. Началният Ви капитал трябва да бъде съобразен с Вашите финансови възможности.
 3. Началният Ви капитал трябва да бъде достатъчно голям, за да може да устоите на една по-продължителна лоша серия от залози.

Тук няма общовалидно правило за управление на капитала, с който разполагате. Едно е сигурно – използвайте мъдро парите, които вече сте инвестирали. Ето и най-разпространените похвати за управление на парите.

 1. Всеки залог представлява определен процент от парите, с който разполагате (тук се намесва едно неписано правило, което не всеки спазва, но е с голяма тежест – никога не залгайте повече от 5% от парите си наведнъж).
 2. Всеки залог представлява предварително определена сума. Например, всеки от залозите ви е по 100 лева.
 3. Системата на Мартингейллинк към калкулатор за Мартингейл
 4. Системата на Келилинк към обяснение за критерия на Кели; линк към калкулатор за критерия на Кели
 5. Определете си 10 степена скала на залагане – т.е. 1/10, 2/10, 3/10, където например 1/10 е 10 лева, 2/10 е 20 лева, а 10/10 е максималният залог -100 лева. Направете комплексна оценка от вероятността за успешен залог, анализа на отборите, наличие на value, риск на залога и направете адекватен залог по вече определената схема от 1/10 до 10/10. Използвайте тази стратегия за всеки залог, като не променяйте стойностите. Можете да промените стойностите по скалата, само ако прецените, че банката Ви е станала достатъчно голяма, за да захрани необходимите условия за новата скала.

Последният похват за управление на парите е най-често срещан в днешно време, но използването на Кели и на другите похвати (в определени ситуации) могат само да обогатят Вашите познания и резултати.

IV. Водете си лична статистика.

Винаги пазете статистика за предишните си залози и изчислявайте Вашият ROI. Така ще можете да следите Вашето представяне, а чрез ROI цифрово да изразявате финансовият Ви резултат. Анализ на такава статистика (особено за 1-2 години) може да Ви предложи доста неща, а ако ROI Ви е положително(или >100%) след такъв период е доста добър факт за Вас и означава, че реално печелите от Вашите залагания.

V. Вид на залога.

Дали основното Ви средство за залагане ще е единични залози, двойни залози и други прави колонки, залози на живо и др. е лично Ваш избор. Надявам се да стане на въпрос в друга отделна статия, но препоръката ни към Вас е да използвате основно единични залози. Те са най-гарантираният начин, обоснован на най-малко шанс, да постигнете положителна дългосрочна инвестиция.

VI. Винаги залагайте с value.

Терминът value е често срещан в днешно и време и едно от основните условия при залагането. Ще се опитам кратко и ясно да обясна тук какво е value и как се пресмята.

Основно, value, има в този залог/инвестиция, където коефициентът/шансът за печалба си заслужава риска от загуба, т.е. в стойностно изражение възвръещамостта е по-голяма от риска. Нека да Ви представя един много елементарен пример – дори и да не сте наясно с термина value, много често Вие го използвате дори и без да го осъзнавате, когато например казвате “Коефициентът е много малък тук, не си заслужава риска, по-добре да не залагам на този изход” – в този пример, без да имате представя, сте решели, че залогът няма value и не си заслужава риска.

Това е единият начин за намиране на value – чрез собствена преценка, основно в главата Ви. Другият е по-формален и представлява малка математическа формула. Необходимо Ви е процентът вероятност да излезе даден залог и понякога коефициентът за изхода.

Вариант I –> value = % вероятност да излезе залогът x коефициентът,

ако резултатът е >1.00 имате наличие на value
ако резултатът е =1.00 имате наличие на fair value (т.н. справедлив коефициент)
ако резултатът е <1.00 липсва value

Вариант II –> fair value = 1.00/ % вероятност да излезе залогът

fair value – справедлив коефициент. Всеки коефициент над полученият притежава value и обратното.

 

VII. Азиатски Хендикап

Ако не сте запознати с особеностите на азиатските хендикап, го направете. Азиатския пазар предлага страхотни възможности за днешните залагащи. Сигурно вече няма човек, който да се занимава сериозно със залагания и да не използва Азиатския Хендикап в своите системи. Тъй като вече сме писали обстойни статии за този инструмент, няма да навлизаме в подробности, а ако все още е непознат за Вас ще намерите линкове малко по-долу към статиите, които обясняват същността на Азиатския Хендикап.

VIII. Заключение.

Методите, който Ви показахме по-горе, са основни и са широко използвани от повечето типстъри. Тези методи не са тайна и са широко разпространение. Сигурен съм, че голяма част от Вас са запознати с тях, но се надявам да сме били поне малко от полза. Не забравяйте изучавате и задълбавате все повече и повече в областта и да гледате на спортните залагания като на дългосрочна инвестиция.


 

Нашият екип подкрепя изцяло отговорното залагане. Ако имаш съмнения за проблеми, може да направиш този тест (линк) и да прочетеш информацията по въпроса на Министерство на Здравеопазването (линк) и Gambling Therapy (линк). Всички материали в сайта са предназначени за лица над 18 години. С посещението си, Вие потвърждавате, че имате навършени 18 години

2 Коментара за “Генерална Стратегия за Залагане”

#1 mantaman на 20 June, 2010 в 1:13 pm

Статията е добра само искам да попитам – Как се изчислява вероятноста дадено събитие да се случи например като мяташ ези тура което е 50% шанс. Как се изчислява каква е вероятноста да метнеш 5 пъти по ред ези или пък 10 пъти.

#2 сдсд на 18 July, 2016 в 4:50 pm

да хвърлям боб по добре
 
 

Свързани статии :

 • Водете си лична статистика! от June 24, 2009
  Лична статистика Сигурен съм, че много хора ще намерят тази статия и като цяло, този метод за безпол...
 • Какво е Value betting ? от May 29, 2008
  Голяма част от букмейкърите разполагат с кадри, които се грижат за коефициентите, за тяхното формир...
 • Англия Висша Лига VIII Кръг от October 2, 2009
  Англия Висша Лига VIII Кръг Висшата лига на Англия вече навлезе в своя по-нормален ритъм, като най-и...
 • Лига Европа от June 18, 2009
  Лига Европа Формат Както вече писахме, Шампионската Лига ще претърпи известни промени през сезон 200...
 • Единични vs Множествени залози от February 8, 2010
  Много отдава се каним да публикуваме прилична статия на тази тема, тъй като тя засяга твърде важен а...
 • Още един букмейкър на Български – Unibet от March 26, 2009
  Оше един от най-големите букмейкъри пусна версия на Български. Предлагат голямо разнообразие от спор...

Предишна статия/прогноза : Водете си лична статистика!

 

Следващата статия/прогноза : Вашето мнение срещу 40 лева в Unibet !

 


Всички материали в сайта са предназначени за лица над 18 години. С посещението си, Вие потвърждавате, че имате навършени 18 години.
Нашият екип подкрепя изцяло отговорното залагане. Ако имаш съмнения за проблеми, може да направиш този тест (линк) и да прочетеш информацията по въпроса на Министерство на Здравеопазването (линк) и Gambling Therapy (линк).
Някои права запазени. Статии и футболни прогнози могат да бъдат копиране само след добавяне на https://futbolniprognozi.com в края на статията/футболната прогноза. Футболни прогнози не носи отговорност за вашите залози, както и не изисква процент от вашите печалби.