Актуални футболни прогнози и стратегии за залагане

Много отдава се каним да публикуваме прилична статия на тази тема, тъй като тя засяга твърде важен аспект. Винаги сме проповядвали важността на единичните залози и най-вече тяхното предимство пред множествените такива. Тук ще се опитаме да поставим въпроса по-подробно и да ви представим факти в защита на нашата теза. Едно обаче е сигурно – това е четиво за всеки, който иска да се занимава по-сериозно със залози и да има по-професионално отношение към залаганията.

Увод

Дори преди да сме направили залог букмейкърите вече са с предимство, това е така поради много причини, главната от които е маржът в коефициентите. Единственото решение е постоянно да се учим и да ставаме по-добри. А това освен с опита идва и с използването и на различни подходи като управление на парите, използването на техники като Азиатският хендикап и други. Ако не сте прочели другите ни статии на тази тема ви предлага обстойно да разгледате следните:

Риск на множествените залози

Най-основателната причина за използването на единичните залози е големината на риска – той е значително по-малък при използването на единични залози. Чисто математически, ако имаме вероятности за няколко събития, да се случат, то вероятността да се слъчат всички се изчисливя като се умножат една по друга вероятностите. Или иначе казано, както знаем коефициент 2.00 отговоря приблизително на 50% вероятност. Ако имам три мача с коефициент 2.00, вероятността да ги познаем в множествен залог пада на 12.5 %. Рискът е съвсем друга и комплексна категория, и за изчислявате му при множествен залог най-вероятно ще ви е нужен актюер, но едно нещо е сигурно – използването на множествени залози увеличава риска ви няколко пъти. Тук рискът не може да бъде сметнат като обикновенна вероятност – ако двата мача имат вероятност да излязат 50%, то комбинацията им не дава вероятност 25%. Рискът при множествените залози расте експоненциално! В случаят той зависи и от субективни фактори, най-вече от това как ще изберете да комбинирате мачовете си. Елементарен пример е да имате 6 мача, да ги комбинирате в три 2-ки и да излязат 4 мача – тогава най-голяма вероятност има да имате само 1 печеливша колонка и 2 губещи, докато на единични залози, 4 от 6 мача, означава печалба. Фактът е следният:

При използването на множествените залози рискът е комплексен и расте експоненциално, което означава, че процента на печалбата ви и спечелени залози намалява с няколко пъти в сравнение с използването на единични залози.

Маржът на букмейкърите

В една статия сме писали какво точно представлява маржът на букмейкърите. Най-простото обяснено, това е добавена стойност. Както всеки друг продукт има добавена стойност, от която компанията печели (разбирайте надбавката над разходите за производство на продукта/услугата), така и е при букмейкърите. В най-честият случай маржът варира между 7-13% (за средна стойност ще вземем 10%), което означава, че за всеки $100 заложени, букмейкърът печели $10. При използването на двоен залог, маржът на букмейкърът автоматично става двоен на 20%! А както вече споменахме по-горе рискът расте много повече, вероятността спада, така че чрез множествените залози, букмейкърите имат възможността да добавят още повече марж от обикновеният (не случайно някои букмейкъри дават бонуси и по-голяма печалба, при големи колонки дори я удвояват, ако клиентите им използват двойни, тройни, четворни и т.н. залози и не случайно родния еврофутбол имат по 10 – 15 мача за джакпотите си).

Ограничаване до един букмейкър

Да използваш множествени залози автоматично предопределя използването само на един букмейкър, а както сме засягали преди тази тема – ако искате да оптимизирате стартегията и печалбите си, ви е нужно да използвате няколко от най-добрите букмейкъри. Използването на един букмейкър директно означава “пропуснати ползи”. По този начин вие се лишавате от по-добрите коефициенти, който някои букмейкъри могат да ви предложат в някои случаи. Най-оптималното решение в случая е да използвате 3-4 от Топ букмейкърите и да се възползвате от конкуренцията помежду им. Най-често ще залагате само в един, но ще има и случаи, когато някои друг ще ви предложи по-хубав коефициент и вие просто трябва с един клик да се възползвате от него. В днешно време е много лесно да си откриваш сметки в няколко букмейкъра, така че коментари от типа на “Това е твърде сложно или объркващо” не са никакво извинение.

Ето и малко математика за защита на тезата:

Да предположим, че залагате в Букмейкър А. Решавате да заложите победи на Арсенал и Ливърпул (просто за пример). Решавате, че намирате 6% value в коефициентът на Арсенал (т.е. възвръщаемостта е по-голяма от риска), докато в коефициентът за Ливърпул е твърде нисък (обикновено маржа на букитата е 10% и него ще взема тук за пример). Какво се случва с вашето value, ако използвате двоен залог при Букмейкър А:

1.06*0.9=0.95

Не само, че губите намереното value, а и букмейкърът все още има своят марж – единственото, което правите е, че намалявате маржа на букмейкъра, но това е далеч от приемливото.

А сега нека да разгледаме още един сценарии – използвате 4 букмейкъра – А, Б, В, Г. Value все още има при залога за Арсенал в Букмейкър А, но този път намирате и коефициент, който ви дава value и за Ливърпул, без значение дали е 3-4-5%, важното е, че благодарение, че вие не сте ограничени от виждане само за един букмейкър или множествени залози – вие имате шанса да използвате и двата коефициента с наличие на value.

Психологически аспект

Основната причина хората да използват множествени залози е факта, че те търсят бързи и големи печалби. Да мислиш, че от този тип хазарт можеш да изкараш бързо и много пари е повече от наивно. Но за съжаление хората се примамват от коефициентите на по-големите колонки (10,15,30…) и това замъглява преценката им. Истината е, че печалбите при футболни/баскетболни/тенис и прочие залози идват с голяма дисциплина, постоянство и професионализъм. Целта тук е да се установи едно регулярна норма на печалби, с постояни и премислени залози, с добро управление на парите и риска – това нещо не може да бъде постигнато, чрез множествените залози!

Извод

Основната идея, на която залагаме във всичките ни статии е да гледаме на залозите повече като на инвестиции отколкото като на хазарт. Този подход за много хора може и да звучи наивно, но това е най-сигурният и разпространен подход за тези, които се занимават по-сериозно с тези неща. И винаги сме обръщали най-голямо внимание на елементи като Оптимизиране на печалбата, по-голям ROI, Value в залозите, управление на парите и други – елементи, който присъстват в инвестициите.

Истината е една – чрез единични залози може да използвате по по-добър начин всички елементи посочени по-горе. Сингълълите са пътя към Оптимизирането на печалбата, към увеличаването й и най-важното – осигуряване на постоянен и увеличаващ се приток на приходи, чрез постоянство и контролиран риск. Сингълът е един от най-важните елементи към добрата възвращаемост на инвестицията.

Използвайте сингъли!


 

Нашият екип подкрепя изцяло отговорното залагане. Ако имаш съмнения за проблеми, може да направиш този тест (линк) и да прочетеш информацията по въпроса на Министерство на Здравеопазването (линк) и Gambling Therapy (линк). Всички материали в сайта са предназначени за лица над 18 години. С посещението си, Вие потвърждавате, че имате навършени 18 години

5 Коментара за “Единични vs Множествени залози”

#1 Цецо на 8 February, 2010 в 10:41 pm

По принцип всичко написано в тази статия е вярно и който не осъзнава тези неща е “лесна плячка” за букмейкърите. Както се казва по-добре да печелиш по малко, но редовно, отколкото много, но само на 29 февруари…
Прегледах и другите статии от по-стари периоди. В тях има много истини…Полезни са за всеки, който е решил да се пробва в залозите.
Лично на мен ми е много интересен въпроса за залагане в букмейкърските борси. Посетих Betfair.com, но след регистрацията не ми е много ясно как се процедира по-нататък. Може ли да се депозира с дебитна карта(Виза електрон)? Може ли с левове ? Как точно се залага на оферти от другите участници? Как се задават оферти за залагане (ако човек е разработил свое разпределение за коефициенти) и какво финансово покритие трябва да има?
Това са основно въпросите, които ме вълнуват и ще съм благодарен ако някой ми даде разяснения. Може и направо чрез линкове или на мейл: cvalkov в email.bg . Предварително благодаря!

#2 Станислав Колев на 9 February, 2010 в 4:30 pm

Благодаря за коментара.

Betfair може би имат най-подробната помощна секция сред всички букмейкъри/борси, където има отговори на всичките ти въпроси. Секцияата е на този адрес : Betfair Помощ

#3 Цецо на 9 February, 2010 в 11:00 pm

Благодаря за ценната насока. Веднага се възползвах, друг е въпроса, че някои положения не ме устройват.
Много съм впечатлен от интелигентното списване на този сайт. Откакто го открих почти всеки ден го посещавам.Информацията е на ниво, изобщо всичко е супер.
Благодаря още веднъж за информацията. Желая Ви успех!

#4 ,Пламен,24,Видин на 27 February, 2010 в 10:50 am

Аз залагам само на живо.И не залагам повече от 1/3 от сумата,с която разполагам.Нали все пак трябва да се покрие,ако евентуално стане гаф и нещо се прецака ? Трябва постоянство,ясни цели и да не се отказваме.Доста време тъпках на едно място,понеже не осъзнавах колко залагам,колко печеля.При мен има едно изкривяване-от залозите е.То се състои в това,че приемам всичко в €,а не осъзнавам,че в лева са х2 повече.И това наистина ми пречи.Но все някой ден ще свикна,че 100 евро са си 200 лева ! Но иди го кажи на такъв като мен.Много е гадно примерно цял ден да трупаш пари и в края на деня да ги заагубиш на 1 залог,понеже си искал “да поиграеш още малко”.Опичайте си акъла.Множествените залози са кофти история.1 да не излезе и язък на всички останали,които са се получили и които между другото си могъл да играеш като еденични.Но знам – тогава се утешавате с това ЕЕЕХ САМО 1 НЕ МИ ИЗЛЕЗЕ,ЗНАЧИ МЕ БИВА.Не,не те бива и мястото ти не е там.Липса на късмет,но до кога смяташ да рискуваш така ? Неусетно си останал на нулата.

#5 Sartana на 4 July, 2010 в 2:41 pm

С две неща не съм съгласен в статията
1. Ако маржът на букито е 10% то те са разпределени върху трите изхода от мача 1Х2 което означава че ако приемем че маржът му е разпределен равномерно то тогава ние тръгваме с – 3.333% назад а не с -10% защото играем само един знак и ако направим два залога в една колонка стават -6.666% а не -20%. Освен това маржове над 10% има само при Еврофутбол при бет365 те са около 4-6 % което означава че при множествен залог на два мача тръгваме с минус 2.6 до 4% спрямо букито, което е съвсем приемливо, защото пък на наша страна са два много важни фактора – ние избираме на какво да заложиме – ние избираме колко да заложиме.
2. “Използвайте сингъли!” Не винаги залагането на сингъли е най доброто решение има доста случаи в които е по добре да се прави множестевн залог. Разбира се под множествен залог разбирам комбинирането на 2 залога, комбинирането над 2 залога и според мен е сигурен път към фалита.
 
 

Свързани статии :

Предишна статия/прогноза : Жребий за квалификации за Евро 2012

 

Следващата статия/прогноза : Орландо Меджик – Ню Орлиънс Хорнетс

 


Всички материали в сайта са предназначени за лица над 18 години. С посещението си, Вие потвърждавате, че имате навършени 18 години.
Нашият екип подкрепя изцяло отговорното залагане. Ако имаш съмнения за проблеми, може да направиш този тест (линк) и да прочетеш информацията по въпроса на Министерство на Здравеопазването (линк) и Gambling Therapy (линк).
Някои права запазени. Статии и футболни прогнози могат да бъдат копиране само след добавяне на https://futbolniprognozi.com в края на статията/футболната прогноза. Футболни прогнози не носи отговорност за вашите залози, както и не изисква процент от вашите печалби.